Asuntokauppaan kaivataan digitalisointia

Asuntokaupan transaktiotapahtuma ei ole muuttunut. Se on vielä kankea epeli. Monissa pankeissa lainaneuvottelut on jo mahdollista käydä verkossa – ainakin, jos olet kyseisen pankin asiakas. Laina-asiakirjojen digitaalinen allekirjoittaminenkin on jo ainakin osassa pankeista mahdollista. Itse asuntokaupat kuitenkin vielä työllistävät pankkia ja muita osapuolia.

Nykyisin prosessi kulkee siten, että pankkitoimihenkilö tilaa osakekirjan kaupoille yleensä keskitetystä holvista, lähettää sen ostajan pankkiin ja vaihtaa sähköposteja etsiessään oikeaa yhteyshenkilöä. Joskus osakekirjoja haetaan isommallakin porukalla. Usein kuluu päiviä ennen kuin päästään itse kauppapäivään.

Itse kauppa-aktissa osa pankeista haluaa, että pankin toimihenkilö tulee henkilökohtaisesti asuntokaupoille varmistamaan saatavansa ennen kuin osakekirjan luovutus tapahtuu. Joskus pääsee myös todistamaan historiallista nyanssia, kun on uuden omistajan tiedot merkitään osakekirjaan kirjoituskoneella. Moni pankkitoimihenkilö tai kiinteistönvälittäjä voi varmasti samaistua järjestelmän tehottomuuteen.

Perinteiset osakekirjat ja varainsiirtoveroilmoitukset historiaan

Kaivattu asunto-osakekirjojen digitalisointi loisi upeat mahdollisuudet laskea eri tahojen kustannuksia ja luoda suoraviivaistettuja liiketoimintamalleja. Hyötyjiä ovat kaikki; pankit, ostajat, myyjät, asuntosijoittajat, viranomaiset, kiinteistövälittäjät ja tietenkin myös järjestelmän ylläpitäjä.

Maanmittauslaitos ja Maa- ja metsätalousministeriö ovat juuri käynnistämässä ASREK-hankeen esivalmistelua, joka tähtää asunto-osakerekisterin digitalisoimiseen. Yksi vaihtoehto olisi myös tehdä uudistus esimerkiksi Euroclearin kanssa. Toivottavasti tästä ei kuitenkaan tule uutta esimerkkiä kalliista ja kankeasta järjestelmäkehittämisestä. Ratkaisussa paljon keskusteltu Blockchain voisi olla yksi keskeinen teknologia. 

Digitalisoitumisen myötä uskon myös, että nykykäytäntö varainsiirtoverojen suorittamisesta ja varainsiirtoveroilmoitusten täyttämisestä, joko internetissä tai manuaalisesti tulee kehittymään entisestään.