Asuntosijoittaja – näin varaudut hintakuplaan

Ruotsin ja erityisesti Tukholman asuntojen hintakäänne on Suomessa tulkittu kuplan puhkeamiseksi. Tukholman asuntomarkkinoilla ei ole juuri terveitä merkkejä näkynyt. Matala korkotaso, elinikäiset lainat ja alhaiset asuntojen tuotantomäärät ovat puhaltaneet kuumaa ilmaa paisuvaan kuplaan.

Pitääkö meillä pelätä Tukholman kohtaloa?

Helsingissä sijoitusyksiöt on viety käsistä pidemmän aikaa, joten riskit kohdistuvat juuri pienimpiin asuntoihin. Yksiöiden vuokrat ja hinnat lähentelevät kaksioiden tasoa, mikä kertoo epäterveestä kehityksestä. Alalle on tullut paljon uusia sijoittajia ja sijoitusasuntojen välittäjiä, joiden toiminta lisää kysyntää ja nostaa hintoja.

Yksi huolenaihe on korko- ja velkariskin hämärtyminen, kun uudisasuntojen todellinen hinta häivytetään yhtiölainaan. Ovatkohan ihmiset asuntoa hankkiessaan varautuneet rahoitusvastikkeen moninkertaistumiseen, kun yhtiölainan lyhennysvapaat vuodet ovat ohi?

Sekä asuntosijoittajan että omaa asuntoa ostavan kotitalouden riskit ovat kasvaneet, mutta vielä ei näy ongelmia. Korkotason odotetaan pysyvän matalana, eikä Suomessa ole siirrytty ruotsalaistyyppisiin elinikäisiin lainoihin. Jos korkojen nousu yllättää, sitä on mahdollista pehmentää laina-aikoja pidentämällä. Samaan hengenvetoon pitää tietysti todeta, että suomalaisten velkaantuminen huolestuttaa, sillä kotitalouksien velka suhteessa käytettäviin tuloihin on korkeammalla kuin koskaan, noin 130 prosentin tasolla.

Ja asuntoja rakennetaan pääkaupunkiseudulla nyt vilkkaammin kuin koskaan 2000-luvulla. Uusia asuntoja tulee tilastojen perusteella enemmän kuin asukkaita, joten tarjonnan kasvu väistämättä viilentää kuumaa kysyntää aikanaan. Syntyykö ylitarjontaa, joka voisi romahduttaa hintoja, se nähdään ehkä vasta parin vuoden päästä.

Riskejä siis on, mutta niihin voi varautua. Asuntosijoittajana yhtiömme ei ole esimerkiksi ostanut Helsingin keskustan yksiöitä, vaan keskittynyt järkevämpää vuokratuottoa tarjoaviin kohteisiin ja myös isompiin asuntoihin, joissa vuokratuotto on edelleen houkutteleva. Isommissa asunnoissa keskimääräinen neliöhinta on alhaisempi, ja asuntojen muuttaminen ryhmäasumiseen sopivaksi nostaa selvästi neliöhintaan suhteutettua vuokratuottoa.