Asuntosijoittajan markkina ja asuntojen hallinnointi muuttuvat tulevaisuudessa

Elämme informaation aikakautta, kaukana on se aika kun tapaaminen sovittiin viikkoja etukäteen, tiettyyn kadunkulmaan ja kellonaikaan. Nykypäivänä tapaamisia varmistetaan vielä 5min ennen sovitun alkamisajan ja sovitaan vielä pieni muutos esimerkiksi itse tapaamispaikkaan. Toimimme nykyään monessa asiassa eri tavalla kuin aikoinaan. Saamme tiedon nopeampaa ja pyrimme hyödyntämään sen nopeampaa.

Asuntosijoittaja on saalistaja ja asunto on sen saalis. Asuntosijoittaja haluaa parhaan kohteen ennen ketään muuta, mahdollisimman hyvään hintaan. Asuntoportaalien hakuvahdit ovat loistava esimerkki tästä, parhaat asunnot on myyty samantien.

Pörssikaupankäynnissä robotit tekevät jo osan kaupoista, ihminen ei ole päättämässä mitä ostetaan, milloin ostetaan ja kuinka paljon ostetaan. Ihminen asettaa funktion parametrit ja säätää yhtälön sijoitusstrategiaansa sopivaksi. Robotti kaupankäynti on kuitenkin vielä suhteellisen kaukana yksityisten sijoittajien mahdollisuuksista tai halusta, puhumattakaan miten kaukana se onkaan yksittäisten asuntojen ostamisessa.

Pörssikaupankäynnissä "valtionrajoja" ei myöskään käytännössä enää ole. Sinun on käytännössä yhtä helppo ostaa vaikka Saksalaisia osakkeita kuten myös Tanskalaisia osakkeita. Sen sijaan yksittäisten asuntojen ostaminen yli valtionrajojen aiheuttaa heti harmaita hiuksia monille. Kun haluat ostaa sen yhden tietyn asunnon esimerkiksi Saksasta, vaatii tämä syvällistä perehtymistä uuden maan kaupantekotapaan. Asuntomarkkina ja asuntojen välitys on muutenkin vielä pitkään diskreettistä ja voimakkaasti hajaantunutta. Markkinapaikkojen määrä pelkästään euroopassa on valtava. Jokaisella kiinteistövälittäjällä on yleensä myös omat sivunsa. Markkinajohtajia toki löytyy mihin liikenne ohjautuu.

Pörssiosakkeisiin vertaaminen luo mielestäni varsin osuvan kontrastin, kun sitä verrataan vaikkapa sijoitusasuntojen hallinnointiin. Pörssiosakkeen myyt tarvittaessa napin painalluksella. Asunnon myynnissä, vuokralaisen hankinnassa, tai asunnon ostamisessa tällaista taikanappia ei vielä toistaiseksi ole. Asuntojen markkinointi, myynti ja ostaminen tulevat muuttumaan.